IP védelem

Az IP jelentése:

Az IP (Ingress Protection) jelentése behatolás elleni védelem, a készüléket védő tokozás, burkolat környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az IP besorolást szabvány írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg. Az első számjegy a szilárd, a második a vízzel szembeni védelemre vonatkozik. A magasabb szám mindkét esetben jobb védettséget jelent.
Kültéri villanyszerelésnél min IP 44-es védettségű szerelvényeket kell használni, ezeket minden villanyszerelő tudja és ez alapján is választ Szerelvényeket. Pl. egy Hajdu villanybojler IP X4 védettséggel rendelkezik, ami a bármely irányból érkező vízzel szemben védett.

 

IP Védettségi fokozatok

Első számjegy: Szilárd tárgyak Második számjegy: Víz
Nincs védelem a szilárd tárgyakkal való
kontaktus esetén
0 0 —–
Nem tudnak bekerülni 50 mm-nél nagyobb átmérőjű tárgyak; biztonságos a nagyobb felületekkel való  érintkezés esetén 1 1 Védett a függőlegesen esővízcseppekkel szemben
Nem tudnak bekerülni 12,5 mm-nél nagyobb átmérőjű tárgyak 2 2 Védett a vízcseppekkel szemben, ha azok maximum 15°-kal térnek el a függőlegestől
Nem tudnak bekerülni 2,5 mm-nél nagyobb átmérőjű tárgyak 3 3 Védett a vízzel szemben, ha maximum 60°-kal tér el a függőlegestől (spray)
Nem tudnak bekerülni 1 mm-nél nagyobb átmérőjű tárgyak 4 4 Védett bármilyen irányból érkező vízzel szemben.
Korlátozott mértékben bekerülhet por, de ez nem zavarja a megfelelő működést; teljes védelem a külső tárgyakkal való érintkezéssel szemben 5 5 Védett a bármilyen irányból, kisebb sugárban érkező vízzel szemben.
Nem kerül be por; teljes védelem a külső tárgyakkal való érintkezéssel szemben 6 6 Védett a bármilyen irányból, nagy
sugárban érkező vízzel szemben
7 Korlátozott mértékben, káros hatás nélkül bekerülhet víz, meghatározott mélységig (nyomás miatt maximum
1m) és ideig (30 perc) el is merülhet
8 Alkalmas folyamatos merülésre
gyártás-specifikus feltételek mellett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük